Het tuinhok is 16 m x 2.5 m met 6 afdelingen , 4 afdelingen met 24 bakken en 2 afdelingen voor de jonge duiven. Op de zolder van de schuur zijn hokken gemaakt voor de kweekduiven en de Barcelona duiven . De kweekduiven hebben beschikking over 2 hokken van 4m x 4m en ook zijn er 12 kweekboxen gemaakt van 1.30m x 2m. Voor de Barcelona duiven is 1 afdeling van 8m x 2.5m voor +/- een 35 koppels en eenzelfde afdeling voor de jonge duiven.
De jonge duiven die in de toekomst naar Barcelona gaan zitten vanaf dat ze gespeend zijn op de zolder in de schuur zodat ze niet overgewend hoeven te worden vanaf het tuinhok. De duiven in het tuinhok zijn voor de andere vluchten bestemd.
De duiven worden eind maart begin april gekoppeld en blijven het gehele jaar bij elkaar tot februari. De duiven worden op het nest gespeeld , ze worden gespeeld op eieren tot jongen dat is maar net hoe het uitkomt. Het hele hok gaat in één keer naar buiten voor de dagelijkse training. Ook de duiven op nest worden eraf gehaald om mee te trainen. Dit geeft in het begin wat problemen maar na enkele dagen begrijpen ze het en gaat het trainen nagenoeg vanzelf. De duiven krijgen indien het niet nodig is geen medicijnen voorgeschoteld . Afgelopen jaar (2011) hebben de oude duiven 1 keer een geelcapsule gehad .Het is de bedoeling een stam duiven te krijgen die echt het minimale aan medicijnen etc. nodig hebben . Er wordt het gehele jaar door geselecteerd op gezondheid vooral bij de jonge duiven .
In alle afdelingen van het tuinhok zitten roosters waaronder het 1x per jaar schoongemaakt wordt , de broedhokken worden 1x in de week schoongemaakt. Wel wordt dagelijks het water verrijkt met Jan Smits Duo Kruiden Elixer of met knoflook teentjes .In het seizoen wordt er regelmatig een bezoek gebracht bij dierenarts Nanne Wolff voor controle .De bijproducten komen van Backs. Ik heb daarin geen vast systeem het kan rustig zijn dat het een week of langer overgeslagen wordt. Het voersysteem is gemakkelijk. Voer (Matador) is altijd aanwezig in de voerbak, zowel bij de jongen als ouden. Naar de vlucht toe worden ze de laatste dagen opgevoerd met een vetrijke fondmengeling. De jonge duiven worden in het najaar door mijzelf een 2 a 3 keer afgericht. Ik breng ze dan in een keer naar Hazeldonk(175km), daarna naar Maastricht( 200km) en nog een keer naar 250 km. Naar het weer wordt er dan niet gekeken ze gaan ten allen tijde los . Deze gaan dan als jaarling zoveel mogelijk mee , waarvan er dan een groot aantal naar Bordeaux gaan. De rest van de jaarlingen word op de eendaagse gespeeld. De oude duiven krijgen een paar vitesse en een paar midfond vluchten tot ongeveer 2 a 3 weken voor de eerste ZLU vlucht (Pau).
Dan hebben ze +/- een 1100 km gevlogen . Wel worden ze door mijzelf nog een keer weggebracht naar Hazeldonk . Vanaf dan worden ze regelmatig zelf weggebracht in het weekend naar Hazeldonk of Utrecht(100 km). De oude duiven krijgen 2 vluchten te verwerken , behalve de Barcelona duiven deze gaan alleen naar Barcelona .